ARNHEM - André de V. krijgt een schadevergoeding van .000 euro, omdat hij 2,5 jaar ten onrechte heeft vastgezeten in verband met de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede. Het gerechtshof in Arnhem oordeelde maandag dat de hechtenis die De V. heeft ondergaan, nog lange tijd negatieve gevolgen voor hem zal hebben. De V. eiste een miljoen.

De rechtbank in Almelo veroordeelde de 36-jarige De V. in september 2002 tot vijftien jaar celstraf wegens brandstichting op het terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. Het hof in Arnhem sprak hem in mei vorig jaar echter vrij wegens gebrek aan bewijs.

Volgens het hof heeft De V. het deels aan zichzelf te wijten, dat hij zo lang in voorarrest heeft gezeten. Dat komt omdat hij het onderzoek heeft tegengewerkt door aantoonbaar valse verklaringen af te leggen, meent het hof.

Standaardvergoeding

A. Moszkowicz, advocaat van De V., meende dat zijn cliënt recht had op 1 miljoen euro, omdat hij ondanks zijn vrijspraak nog steeds als dader van de vuurwerkramp wordt aangemerkt. Het Openbaar Ministerie stelde dat een standaardvergoeding voldoende zou zijn. Dat zou voor De V. uitkomen op 60.820 euro.

De V. werd begin 2001 aangehouden en heeft 836 dagen vastgezeten, waarvan 92 dagen in beperkingen, wat wil zeggen dat hij toen alleen met zijn advocaat contact mocht hebben.

Overwegingen

Persadvocaat-generaal I. Gonzales laat weten dat het OM met de uitspraak kan leven, ook al valt het bedrag ruim twee keer zo hoog uit. "Maar wij kunnen ons vinden in de overwegingen van het hof", aldus Gonzales. Gezien de ernst van de verdenking heeft het OM overwogen dat De V. een hoger bedrag zou moeten krijgen, maar wilde justitie met deze zaak geen voorbeeld stellen, aldus Gonzales.