AMSTERDAM - De leiders van de twee paarse kabinetten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en vervolgens maar kijken of er nog iemand op hun partijen wil stemmen. Dat zei lijsttrekker Marijnissen van de Socialistische Partij zaterdag in Arnhem bij de start van zijn campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen.

Marijnissen verweet PvdA en VVD plotseling afstand te nemen van het beleid dat ze acht jaar hebben gevoerd. Dat lijkt nergens op, aldus de SP-voorman, die net zo hard uithaalde naar paars als naar pimpelpaars. De laatste kwalificatie geldt de voornemens van Lijst Fortuyn. Die oplossingen van Fortuyn ziet Marijnissen als de nog rechtsere antwoorden op de door een rechtse regering veroorzaakte problemen.

De SP-lijstrekker prees overigens dat nieuwkomer Fortuyn bereid is opvattingen te boek te stellen. Zes jaar geleden publiceerde Marijnissen Tegenstemmen, dat destijds uitgangspunt was voor het SP-verkiezingsprogramma van 1998. Verder wilde Marijnissen met zijn complimenten niet gaan." Onze opvattigen staan diametraal tegenover elkaar." Volgens Marijnissen gaat Fortuyn verder op de door paars ingeslagen weg. "Fortuyn schaft de WAO en de CAO af, het minimumloon, de huursubsidie, de bijstand en de kinderbijslag. Als Fortuyn de baas wordt, schaft hij de samenleving af."