JERUZALEM - Israël en de Palestijnse Autoriteit spreken zondag niet op hoog niveau onder Amerikaanse leiding over een staakt-het-vuren. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade bevestigd.

Het bureau van de Israëlische premier Ariel Sharon maakte het overleg zaterdag bekend, maar sprak een uur later de mededeling tegen. Kort daarvoor hadden de Palestijnen het overleg reeds op losse schroeven gezet. Zij lieten weten dat ze slechts aan de onderhandelingstafel plaatsnemen, nadat de joodse staat zich uit de Palestijnse gebieden heeft teruggetrokken.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv bevestigde dat er zondag geen overleg is tussen de Palestijnen en Israëliërs over een mogelijke wapenstilstand. "Het is nog te vroeg. Er is nog geen besluit gevallen", aldus zegsman Paul Patin. Hij zei verder dat de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni zondag "mogelijk" opnieuw een ontmoeting heeft met de Palestijnse leider Arafat.

Israëlische militairen bezetten de afgelopen dagen delen van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook in een poging een einde te maken aan de Palestijnse aanslagen in Israël. De meesten hebben de Palestijnse gebieden inmiddels verlaten.

/NIEUWSIsraël en Palestijnen praten over staakt-het-vuren

/DOSSIERMidden-Oosten