UTRECHT - Het Nationaal Fonds Ouderenhulp gaat bewoners van verzorgingstehuizen leren rijden in een wagentje met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. De organisatie neemt dit initiatief om ouderen die geen rijbewijs hebben en verstoken zijn van openbaar vervoer, mobiel te houden. Dat liet het fonds maandag weten.

De organisatie schenkt woensdag een zogenoemd brommobiel aan de bewoners van het centrum voor zorg en welzijn Nij Satelân in de Friese gemeente Menaldumadeel. Ongeveer twintig bewoners van het centrum krijgen rijlessen, zodat de ouderen binnenkort zelfstandig met het wagentje op stap kunnen. Als de proef succesvol verloopt, wil het fonds ook wagentjes en rijlessen aan andere zorginstellingen geven.

Rijbewijs kwijt

Veel mensen raken op hogere leeftijd vaak hun rijbewijs kwijt omdat ze niet meer door de keuring voor automobilisten komen, aldus een woordvoerster van het fonds. "Maar wij willen ervoor zorgen dat ze er juist weer een soort rijbewijs bij krijgen."

Selectie

De organisatie maakte de afgelopen tijd een selectie van verzorgingstehuizen op verscheidene plaatsen in Nederland om te kijken welke instelling voor de proef in aanmerking kwam. "De gemeente Menaldumadeel is een echte plattelandsgemeente", aldus de woordvoerster. "Het openbaar vervoer laat er vaak te wensen over en veel bewoners hebben lichamelijke beperkingen waardoor ze niet meer zelfstandig kunnen autorijden of fietsen. Dankzij het -kilometer wagentje kunnen de ouderen zelfstandig boodschappen doen, vroegere buren bezoeken of eens een tochtje maken."

Delen

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp hoopt dat ouderen die de bediening van het brommobiel onder de knie hebben, medebewoners zonder rijervaring in hun voertuig meenemen, zodat ook die er vaker op uit kunnen gaan.