ANKARA - De Turkse politie in de stad Bursa verklaarde maandag met de arrestatie van zestien mensen een aanslag op de NAVO-top eind juni in Istanbul te hebben verijdeld. De verdachten zouden banden onderhouden met al-Qaeda, het netwerk van Osama bin Laden.

Volgens de politie behoren de verdachten tot de militante islamitische beweging Ansar al-Islam. De Turkse nieuwszender CNN Turk berichtte dat ook automatische geweren, explosieven en 4000 compactdiscs met trainingsinstructies van Osama bin Laden in beslag zijn genomen.

De arrestaties hadden plaats in Bursa dat 250 kilometer zuidelijk van Istanbul ligt, aldus een politieverklaring verspreid door het persbureau Anatolië. Nadere details ontbreken nog, maar de gouverneur van Bursa komt vermoedelijk later op de dag met een uitgebreide verklaring.

Hoogwaardig bezoek

De top van het Atlantisch bondgenootschap vindt op 28 en 29 juni plaats in de grootste stad van Turkije. De bijeenkomst wordt bijgewoond door de Amerikaanse president Bush en een groot aantal andere Westerse leiders. Hoog op de agenda van de NAVO-top staat de kwestie Irak.

Ansar al-Islam

Ansar al-Islam is een groepering die vooral actief is in Iraaks Koerdistan. Volgens Washington onderhoudt de moslimbeweging nauwe banden met Osama bin Laden en is het verantwoordelijk voor een aantal aanslagen op Amerikaanse militairen gestationeerd in Irak.

De groep werd vermoedelijk in december 2001 door mullah Krekar opgericht. Hij woont in Noorwegen en zegt geen banden meer te onderhouden met Ansar al-Islam. De organisatie controleerde een kleine enclave in Noord-Irak tot zij in maart 2003 grotendeels door de Amerikanen werd vernietigd.

Veiligheidsmaatregelen

De Turkse politie heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen in verband met de NAVO-vergadering. Vorig jaar werd Istanbul getroffen door een reeks zelfmoordaanslagen op onder meer Britse en joodse doelen. Hierbij vielen ruim zestig doden. Al-Qaeda eiste de verantwoordelijkheid op.