AMSTERDAM - Nederlanders hebben steeds meer het gevoel tijd tekort te hebben. Ruim vier op de tien Nederlanders ziet tijdgebrek als grootste rustverstoorder in het dagelijks leven. Onder Belgen leeft hetzelfde gevoel, zo blijkt uit onderzoek onder 1.100 Nederlanders en Belgen in opdracht van Center Parcs. Vorig jaar gaf nog eenderde van de ondervraagden aan met tijdgebrek te kampen.

Als Nederlanders moeten kiezen aan wie ze hun tijd thuis het liefst besteden doet 28 procent van de moeders dat aan zichzelf. Van de vaders kiest 29 procent voor de partner. Kinderen komen bij de vaders pas op de vierde plaats als favoriete tijdsbesteding, bij moeders staan de kinderen op plaats twee.

Huishoudelijke taken, sociale verplichtingen en onverwachts bezoek worden naast tijdgebrek genoemd als zaken die de harmonie het meest verstoren. De televisie en computer worden het meest genoemd als favoriet tijdverdrijf, maar respectievelijk 15 en 14 procent van de respondenten noemt de apparaten ook als rustverstoorders.

Verder blijkt uit de zogeheten 'Relaxindex' van Center Parcs thuis en op vakantie in veel gezinnen nog de oude rolmodellen te bestaan. Vrouwen zijn voornamelijk bezig met het huishouden, koken, sociale contacten, lezen en winkelen, terwijl mannen meer tijd kwijt zijn aan verbouwen, klussen, sporten en sport kijken.