MIERLO - Burgemeester A. Sakkers van Eindhoven opent maandagmiddag de nieuwste dierentuin van Nederland, Dierenrijk Europa. In de dertien hectare grote dierentuin zitten driehonderd Europese dieren. Op termijn is het de bedoeling dat dit aantal verdubbelt.

Bezoekers maken een wandeling door zeven Europese gebieden. Daarbij wandelen ze onder andere door een Oerbos waar edelherten en everzwijnen zijn te zien. In de Alpen zitten steenbokken en bruine beren. Verder verblijven in het park andere ijsberen, magotapen, wolven, lynxen en zeehonden.

Tijdens de opening van het park worden ook het leukste en het lelijkste dier van Europa bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat bezoekers elke maand via de internetpagina van de dierentuin het wat betreft gedrag en uiterlijk leukste beest kiezen.

IJssculptuur

Burgemeester Sakkers, die het park opent als voorzitter van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, laat de beren Lalja en Brigitta los als officiële openingshandeling. Het is de bedoeling dat de twee een ijssculptuur met daarin een makreel opeten.

Dierenrijk Europa ligt op het landgoed Gulbergen op de grens van Nuenen en Mierlo. Het park is gerealiseerd op een voormalige vuilstort. Dat vuil is afgedekt met een metersdikke zandlaag. Het terrein van het dierenpark is heuvelachtig. Op het landgoed ligt ook een golfbaan.

De opening van het dierenpark is de derde grote opening voor vrijetijdsconcern Libéma in korte tijd. Een aantal weken geleden opende het bedrijf in Groningen het Nederlands Stripmuseum en vorig week werd in Den Helder het maritieme vermaakspark Cape Holland geopend. De eigenaar, die ook Safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek exploiteert, verwacht jaarlijks 120.000 bezoekers.