ISLAMABAD - Een zware autobom heeft maandagmorgen in de Pakistaanse havenstad Gawadar in de zuidwestelijke provincie Baluchistan nabij de grens met Iran het leven gekost aan drie Chinezen. Dat is in bronnen rond leger en politie vernomen.

Het geparkeerde voertuig explodeerde op het moment dat een busje met daarin verscheidene Chinezen en Pakistanen passeerde. Zeker negen en mogelijk elf mensen raakten gewond van wie drie ernstig. In Gawadar wordt met steun van China een groot havencomplex aangelegd.

De politie omschreef de ontploffing als een "terroristische daad". Volgens de autoriteiten is de auto op afstand tot ontploffing gebracht. Het is de eerste aanslag tegen buitenlanders in Pakistan sinds een reeks van bloedige aanvallen door islamitische militanten in 2002.

De Chinezen waren op weg naar hun werk in de haven. China is een traditionele bondgenoot van Pakistan en financiert 80 procent van het 248 miljoen dollar kostende havenproject, dat volgend jaar gereed moet zijn. Het betreft de grootste buitenlandse investering in Pakistan.

Twee jaar geleden werd Pakistan getroffen door een reeks van aanslagen tegen christelijke en buitenlandse doelen. In mei 2002 kwamen elf Franse technici in Karachi om bij een zelfmoordaanslag. Een maand later vielen hier veertien doden bij een aanslag bij het Amerikaanse consulaat.