JERUZALEM/LONDEN - De Israëlische premier Sharon lijkt nog niet bereid te zijn het door Likud-leden afgewezen Gaza-plan in de prullenbak te gooien. De komende dagen zal hij erover praten met ministers, Likud en de coalitiepartijen, bleek maandag.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het referendum over eenzijdige terugtrekking uit Gaza is met ,5 procent afgewezen en dat betekende een bittere nederlaag voor de premier. Bijna 40 procent van de Likud-leden heeft zondag voor het plan gestemd. De opkomst was ongeveer 40 procent. Sharon zei zondag de uitslag te respecteren, maar te betreuren.

Andere manieren

Al eerder had Sharon aangekondigd bij een eventuele afwijzing naar andere manieren te zoeken om zijn plan toch uit te kunnen voeren. "Het Israëlische volk heeft me niet gekozen om vier jaar op mijn handen te zitten." De premier zei overigens wel aan te blijven als eerste minister. Vice-premier Ehud Olmert verklaarde dat de premier niet van plan was af te zien van zijn Gaza-initiatief. Dat zal hem overigens niet makkelijk vallen, nu er vanuit zijn eigen partij onvoldoende steun voor is.

Terugtrekking

Kern van het plan is de ontruiming van alle nederzettingen in de Gazastrook (7500 kolonisten) en terugtrekking van de meeste militairen. De premier hoopt echter grote delen uit de bezette Westelijke Jordaanoever definitief bij Israël te voegen. Volgens Sharon bevordert dit de veiligheid van Israël. De Verenigde Staten hebben zondag opnieuw steun voor het plan uitgesproken. De Amerikaanse regering zal met Sharon overleggen over toekomstige stappen, aldus het Witte Huis maandag.

Routekaart

De Palestijnse Autoriteit heeft het referendum verworpen, omdat één partij "niet het recht heeft eenzijdig over het lot van de Palestijnen te beslissen", zo luidde een verklaring zondag. Nabil Abu Rudeina, de belangrijkste adviseur van de Palestijnse leider Yasser Arafat, riep Sharon na het 'nee' tegen diens plan op zich te houden aan de routekaart, het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten.

Brute aanslag

Sommige analisten menen dat Sharons plannen extra veel tegenstemmen hebben gekregen door een brute aanslag zondag bij de joodse nederzetting Gush Katif. Twee Palestijnen namen een auto met kolonisten onder vuur en doodden een zwangere vrouw en haar vier kinderen. De vrouw was, getuige een sticker op haar auto, tegen Sharons plan. Twee radicale Palestijnse organisaties hebben de aanslag opgeëist: de Islamitische Jihad en het Fatah Volksverzetscomité van de Intifada. De Israëlische regering legt de volledige verantwoordelijkheid echter bij Hamas en Arafat.