AMSTERDAM - Mannen die last hebben van zowel depressies als erectieproblemen moeten eerst aan die laatste kwaal geholpen worden. Als het seksleven verbetert, verdwijnt vaak de depressie, maar huisartsen herkennen dikwijls het seksuele probleem niet. Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van een onderzoek onder 280 mannen van gemiddeld 53 jaar in vijf landen.

Een slecht seksleven zorgt voor sombere gevoelens en een laag zelfbeeld. Andersom is er ook een verband; mannen die depressief zijn hebben wel wat anders aan hun hoofd dan seks. Het voorschrijven van antidepressiva aan deze groep mannen werkt averechts, omdat die medicijnen het krijgen van een orgasme bemoeilijken. Uit het onderzoek blijkt echter dat het probleem vrij eenvoudig kan worden bestreden, namelijk met een erectiepil.

Voor het onderzoek is een aantal mannen met zowel depressies als erectiestoornissen in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg twaalf weken lang een neppil, de andere groep kreeg het potentiemiddel vardenafil (Lavitra). In de tweede groep was 86 procent van de mannen weer in staat een erectie te krijgen en hun seksleven verbeterde aanzienlijk. Bij 58 procent verdwenen ook de depressies volledig.