BARCELONA - Betogers tegen globalisering van de economie hebben zaterdagavond in Barcelona verscheidene ruiten van banken en handelsondernemingen ingegooid. De zwaar bewapende politie greep niet direct in en liet het aan de veiligheidsdienst van de demonstranten over om de rust te herstellen.

Aan de betoging namen volgens de politie ongeveer 250.000 mensen deel. Op een van de bankgebouwen was Eet de rijken op gekalkt. Kleine groepjes militante anarchisten met bivakmutsen op maakten zich soms los van de groep om snel een ruit in te gooien en vervolgens weer in de menigte op te gaan.

Getuigen meldden dat elders in de stad betogers flessen en stenen naar een winkel van het Italiaanse modeconcern Benetton gooiden. Toen de politie met de wapenstok op hun armen en benen sloeg, voegden andere demonstranten zich bij hen.

Toen de demonstratie was afgelopen, stichtten sommige betogers brandjes op straat. De politie schoot rubberkogels af om de menigte te verspreiden. Een journalist van het dagblad Trouw heeft lichte verwondingen opgelopen.

De regeringsleiders van de Europese Unie die de afgelopen dagen in Barcelona hebben vergaderd, hebben niets van de betoging gemerkt. Zij zijn in de namiddag naar huis teruggegaan. De politie had aangedrongen om een vroege afloop van de top, omdat zaterdagavond in de Catalaanse hoofdstad de voetbaltopper Barcelona-Real Madrid wordt gespeeld.