GAZA - Op de dag van de ledenraadpleging van de Likud-partij van de Israëlische premier Ariel Sharon, is het geweld in de Gazastrook opgelaaid. De bijna 200.000 leden konden zich zondag uitspreken over het plan van de premier voor militaire terugtrekking uit de Gazastrook en de ontmanteling van alle 21 joodse nederzettingen in het gebied.

Vlak na het sluiten van de stemlokalen meldden Israëlische media zondagavond dat de leden van de rechtse Likud-partij Sharons plan hadden verworpen. Volgens peilingen van Kanaal 2 was 56 procent van de uitgebrachte stemmen een 'nee' en 44 procent 'ja'. Volgens Kanaal 10 was 58 procent tegen en 42 procent voor. Kanaal 1 meldde met 62 tegenstemmers de grootste nederlaag voor Sharon. Minder dan de helft van de Likud-leden heeft aan de raadpleging meegedaan.

Sharon had voor de raadpleging gedreigd dat een 'nee' tegen zijn plan ernstige gevolgen kan hebben voor de Israëlisch-Amerikaanse betrekkingen. President George Bush had immers zijn goedkeuring aan het plan gegeven. Ook had de premier al aangegeven niet te zullen opstappen als zijn plan werd verworpen in de stemming. Hij zei zich niet gebonden te zullen voelen aan de uitslag en te blijven streven naar uitvoering van het plan.

'Respecteren'

Zondagavond zei Sharon in een verklaring gezegd dat hij de uitslag van het referendum in zijn Likud-partij 'zal respecteren'. Een ruime meerderheid van de leden heeft zondag gestemd tegen zijn plan voor eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook.

"Ik betreur de resultaten van de stemming, maar zal die respecteren. Ik ga de komende dagen door met het raadplegen van de ministers, Likud en de partijen van de coalitie", voegde hij er in zijn verklaring aan toe.

De Palestijnse Autoriteit heeft het Likud-referendum zondagavond verworpen. "Likud heeft niet het recht eenzijdig over het lot van de Palestijnen te beslissen" zei de Palestijnse onderhandelaar en minister Saeb Erekat.

Routekaart

Nabil Abu Rudeina, de belangrijkste adviseur van de Palestijnse leider Yasser Arafat, riep Sharon na het 'nee' tegen diens plan op zich te houden aan de routekaart, het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten. "Na deze mislukking moet de Israëlische regering direct de onderhandelingen hervatten met de vertegenwoordigers van het Palestijnse volk met het doel de routekaart serieus toe te passen", zei hij.

Zondagmiddag hebben twee Palestijnen bij de joodse nederzetting Gush Katif op de Gazastrook een auto met kolonisten onder vuur genomen. Een zwangere vrouw en haar vier kinderen overleefden de kogelregen niet. De doodgeschoten vrouw was tegen Sharons plan, blijkens een sticker op haar auto met de tekst 'Wij gaan hier niet weg'.

Toegesnelde Israëlische militairen schoten de Palestijnse daders dood toen die probeerden te vluchten. Bij de schietpartij raakten drie Israëlische militairen gewond.

Twee radicale Palestijnse organisaties hebben de aanslag telefonisch opgeëist. Het zijn Islamitische Jihad en het Fatah Volksverzetscomité van de Intifada. De Israëlische regering legt echter de volledige verantwoordelijkheid bij Hamas en bij Arafat.

Radiostation

Enkele uren later vuurden Israëlische gevechtshelikopters drie raketten af op een gebouw van twaalf verdiepingen in Gaza-Stad. Het gebouw staat bekend als de Palestina Toren. Het huisvest onder meer een radiostation van de Al-Aqsa Martelarenbrigades, een gewapende tak van Arafats Fatah-beweging, en het Shabiba-station van de jeugdafdeling van Fatah. Militaire bronnen zeiden dat er 'opruiing' werd uitgezonden.

Wegversperringen

Zondagmorgen hadden Israëlische militairen in de Gazastrook wegversperringen opgeworpen om het gebied in drie afzonderlijke sectoren op te delen. Volgens Israëlische militaire woordvoerders gebeurde dat om veiligheidsredenen. Het verkeer in de Gazastrook ondervindt veel hinder van de maatregel.

Al-Aqsa Martelarenbrigades

In Nablus zijn ook vier Palestijnse activisten van de Al-Aqsa Martelarenbrigades gedood. Veiligheidsbronnen hebben van beide zijden bevestigd dat ze om het leven zijn gekomen door een gerichte luchtaanval op hun auto door het Israëlische leger.

Helikopters vuurden diverse raketten af op de auto, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Onder de vier gedode leden van de Al-Aqsa Martelarenbrigades zijn twee leiders die werden gezocht door Israël, Hachem Abu Hamdani en Nader Abu al-Leil.