HILVERSUM - De PvdA wil dat het kabinet volledige openheid van zaken geeft over de redenen van de steun voor de oorlog in Irak en de wijze waarop het parlement over de kwestie is geïnformeerd. PvdA-leider Bos vindt een parlementair onderzoek of de zwaardere parlementaire enquête nodig. Dat zei hij zondag in het tv-programma Netwerk.

Video: Interview met Wouter Bos bij netwerk

"We moeten dit tot op de bodem gaan uitzoeken", zei Bos. Hij verwees naar hoorzittingen die in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaande zijn over de aanloop naar de oorlog in Irak. "Dat moment naderen wij nu ook." Inlichtingendiensten zeiden vooraf al tegen hun regering dat er waarschijnlijk geen massavernietigingswapens in Irak waren, maar de regeringen vertelden dat niet aan het parlement.

Overigens hebben de PvdA en andere oppositiepartijen onlangs al tevergeefs gepleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de inlichtingendiensten. Dat haalde geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Verlenging

Gezien de uitspraken van premier Balkenende en minister Kamp van Defensie vermoedt Bos dat het kabinet nu openlijk aanstuurt op verlenging van de Nederlandse missie in Irak. Die zou in juli aflopen, maar het kabinet neemt binnenkort een besluit over het al dan niet blijven.

VN

De PvdA zegt op voorhand niet te willen blijven. Het liefst wil Bos dat de VN het gezag helemaal overneemt van de Verenigde Staten. Balkenende zei zondag dat het kabinet goed wil luisteren naar het parlement, maar dat voor een verlenging niet de steun van de grootste oppositiepartij nodig is, ook al wordt daar altijd wel naar gestreefd bij uitzending naar het buitenland.