KERKRADE - Een provinciaal visstroperijteam heeft zaterdagavond tijdens een gerichte controle op de Oosterschelde enkele illegaal gevangen kreeften inbeslaggenomen. Dat heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zondag laten weten.

Volgens de AID komt het de laatste tijd regelmatig voor dat duikers kreeft meenemen vanuit de Oosterschelde. Dat is verboden. Het visstroperijteam trof in de buurt van Wilhelminadorp een groep Belgische duikers aan die kreeften had gevangen. In een bestelbus van een van de duikers lagen enkele kreeften en nog enkele losse scharen van kreeft. Ook de duikuitrusting van de betrokken duiker is inbeslaggenomen.

De illegaal gevangen kreeften zijn vermoedelijk vooral voor persoonlijk gebruik. De AID heeft niet de indruk dat de schaaldieren op grote schaal worden verhandeld, zei een woordvoerder.

De controle was gericht op het vissen met ongeoorloofde vistuigen. Bij de sluis in Katseveer kregen vijf mensen een proces-verbaal, omdat zij visten met meer dan drie haken per hengel.

Het visstroperijteam, dat behalve uit medewerkers van de AID ook uit mensen van het Korps Landelijke Politiediensten en de provincie Zeeland bestaat, werd vorig jaar in het leven geroepen om de toenemende stroperij van vis in de Zeeuwse wateren een halt toe te roepen.