WASHINGTON - De Verenigde Naties zullen met internationale veiligheidstroepen proberen de rust in Irak te handhaven nadat de coalitietroepen de macht aan de Irakezen hebben overgedragen. Dat heeft de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, zondag gezegd in een interview met de Amerikaanse zender NBC.

"De VN-Veiligheidsraad zal hoogst waarschijnlijk zijn goedkeuring verlenen aan een multinationale macht die in Irak helpt een veilige omgeving te creëren", zei Annan. "Ik denk dat het onderdeel zal zijn van de nieuwe resolutie over de periode na 30 juni", verwees hij naar het moment van de machtsoverdracht.

Resolutie

Annan benadrukte dat de nieuwe Iraakse regering ook moet worden geraadpleegd. "Maar er komt een resolutie die een multinationale troepenmacht goedkeurt en regeringen aanmoedigt om werkelijk internationaal te proberen Irak te stabiliseren. Eerlijk gezegd is dat in ieders belang."

De Veiligheidsraad aanvaarde in oktober een resolutie waarin een multinationale troepenmacht mandaat werd verleend totdat "het politieke proces" in Irak zou zijn afgerond. Daarmee doelde de Veiligheidsraad op de opstelling van een nieuwe Iraakse grondwet en de eerste democratische verkiezingen.