JERUZALEM/GAZA - Een schietpartij bij de joodse nederzettingGush Katif op de Gazastook op zondag heeft zeker zeven levensgeëist. De schietpartij komt op de dag van een referendum onder Likud-partijleden over het plan van premier Sharon voor een eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook. Tussen acht uur 's ochtends en tien uur 's avondshebben de in totaal 193.000 leden de tijd om hun voorkeur kenbaarte maken in een van de 443 stembureaus.

Onder de slachtoffers van de schietpartij bevinden zich naar verluidt vijf kolonisten en twee Palestijnse, zo meldde de Israëlische radio. schutters. De Palestijnen openden het vuur op een auto met de kolonisten.Het Israëlische leger heeft bevestigd dat er zeker drie Israëlischekinderen en een vrouw zijn omgekomen. Toegesnelde militairenschoten kort daarop de twee Palestijnen die probeerden te ontkomen,dood.

Twee radicale Palestijnse organisaties, Islamitische Jihad enhet Fatah Volks Verzets Comité van de Intifada hebben de aanslagtelefonisch opgeëist. De Israëlische regering legt de volledigeverantwoordelijkheid echter bij Hamas en bij president Arafat.

'Slachting'

"Dit kan simpelweg betiteld worden als een slachting vanonschuldige kinderen", aldus regeringswoordvoerder Avi Pazner.Israël beschouwt de aanslag als een poging van Arafat en Hamas omSharons plan voor eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook omzeep te helpen. "Arafat en Hamas zullen ons geen verschrikkingbesparen in een poging het politieke proces voorwaarts teblokkeren", zei Pazner.

Referendum

De aanslag komt op de dag dat de leden van Sharons Likud-partijzich in een referendum buigen over het plan van de premier voor eeneenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook. "Het heeft mogelijkinvloed op het stemmen, maar het is moeilijk te zeggen op wat voormanier", aldus Pazner. De stemlokalen voor Likud-leden zijn tottien uur zondagavond open.

Volgens de jongste peilingen is een meerderheid van Likud tegende plannen van de partijvoorman en premier. Sharon heeft in eenuiterste poging voldoende steun te verwerven, gedreigd dat een'nee' tegen zijn plan ernstige gevolgen kan hebben voor deIsraëlisch-Amerikaanse relaties. Ook heeft hij het referendumomgedoopt tot een vertrouwenskwestie.

Hij zal evenwel niet opstappen als hij het referendum verliest.Ook ziet hij zich niet gebonden aan de uitslag van de stemming.Mocht Likud het plan verwerpen zal hij toch blijven ijveren voorhet doorvoeren ervan, zo meldden Israëlische media de afgelopendagen.

Wegversperringen

De stembusgang valt samen met een aantal wegversperringen in de Gazastrook.Israëlische militairen hebben deze zondag opgeworpen om het gebied in drieafzonderlijke sectoren op te delen. Als reden voor de actie gavenIsraëlische militaire woordvoerders zondag veiligheidsoverwegingenop. Het verkeer in de Gazastrook ondervindt hierdoor ernstige hinder.