DUBLIN - Rond het feestelijke diner in Dublin vanalle regeringsleiders van de Europese Unie zijn enkele honderdenantiglobalisten zaterdagavond met de Ierse politie slaags geraakt.De oproerpolitie gebruikte waterkanonnen om demonstranten die deEuropese regeringsleiders wilden naderen, uiteen te jagen.

Volgens een Ierse televisiecommentator was het de eerste keerdat in de Ierse republiek waterkanonnen werden ingezet. Die warengeleend van de Britse politie in Noord-Ierland.

De overwegend jonge betogers probeerden zo dicht mogelijk bij deingang van Phoenix Park te komen, om het diner daar met lawaai teverstoren. Het zou gaan om een groep die zich had afgesplitst vaneen grotere betoging elders in het centrum van Dublin. De politieverjoeg de betogers bij het park. Volgens Ierse media vielen erenkele gewonden en zijn zeker 28 relschoppers aangehouden.De rust keerde vervolgens terug in Dublin.

Phoenix Park, ten westen van het centrum van Dublin, is een vande oudste en grootste stadsparken van Europa. In het wijdse, ruim jaar oude park staat onder meer de residentie van de Iersepresident, waar de Europese leiders samen de maaltijd gebruikten.