HILVERSUM - Boris Titulaer uit Venlo is de nieuwe Idol. De-jarige won zaterdagavond volgens verwachting de finale van hettelevisieprogramma Idols. Hij versloeg de 22-jarige Maud uitNijmegen. Boris krijgt een platencontract.

De Limburger belandde in de voorrondes geen enkele keer in degevarenzone. De voorrondes duurden acht maanden. Al aan het beginvan de live-uitzendingen, negen weken geleden, wezen veel mensenBoris aan als winnaar.

'King of Soul'

Zowel de pers als de jury lieten zich vrijwel altijd uitermate positief uit over de jonge vader. Jerney Kaagman, één van de juryleden, zei zelfs eens na zijn optreden: 'Robbie Williams, eat your heart out'. Jury-voorzitter Henkjan Smits noemde Boris de 'King of Soul' van Idols en vergeleek hem in de finale zelfs met zijn idool Marvin Gaye.

Voorafgaand aan de finale waren de meningen in de HMG-studio inHilversum nog erg verdeeld. Fans van Boris en van Maud schreeuwdende longen uit hun lijf om hun stem voor de laatste keer te latenhoren. In de uitslag lag het aantal stemmen ook niet zo ver uitelkaar; de Venlonaar won met 61 procent.

De kruk

Dat de 22-jarige Maud Mulder de finale zou halen, was vooralvoor haarzelf een grote verrassing. Tijdens de live-uitzendingenkwam ze vier keer in de gevarenzone en moest zij op de gevreesdekruk plaatsnemen. De nummer twee groeide volgens de juryledentijdens de talentenjacht echter uit van een 'verlegen grijsmuisje' tot 'de meest veelzijdige kandidaat van dit jaar'.

Duet

Tijdens de zenuwslopende finale in Studio 22 moesten Maud enBoris ieder drie liedjes zingen. Ze trapten samen af met het duetIt takes two ooit vertolkt door Tina Turner en Rod Stewart. Verderzongen ze allebei het nummer When you think of me, dat de AmerikaanMark Wills eerder op de plaat zette. De kandidaten namen het liedjede afgelopen week al op, zodat de cd's van de winnende versieonmiddellijk kunnen worden geperst.

Boris mocht nog optreden met zijn versie van Papa was a RollingStone en Maud met Dancing in the street van David Bowie en MickJagger. Beide liedjes hadden ze al eerder opgevoerd tijdens een vande live-uitzendingen.

Boris wil graag de kant van soul, funk en jazz op. Maud kiestvoor wat rustiger muziek, midtempo, in de richting van Norah Jones.In Venlo, de woonplaats van Boris, en in Nijmegen, waar Maudvandaan komt, was de televisie-uitzending in meerdereetablissementen via een groot scherm te volgen. In de Limburgse stadverkochten sommige kroegen T-shirts met een portret van Boris en erwas een Boris-look-alike-wedstrijd. De gemeente gaat Borishuldigen. Wanneer, is nog onduidelijk.

Burgemeester Ter Horst vanNijmegen kende Maud afgelopen week alvast een 'Trotskaart' toe. Daarmee worden Nijmegenaren beloond die een prestatie hebbengeleverd en daarmee een visitekaartje voor Nijmegen zijn.

Hockey

Naast zingen boekt Maud succes met hockey. Ze speelde in Jong Oranje en bedankte later voor het Nederlands elftal wegens haar ambities in de muziek. Tijdens Idols bleef ze nog wel hockeyen bij haar huidige club in de Waalstad. De Nijmeegse stopte met haar studie psychologie wegens haar deelname aan Idols.

De tweede editie van Idols bleek een enorm succes. Voor deaudities meldden zich maar liefst 16.731 potentiële idolen aan,tegen 7626 vorig jaar. De kijkcijfers waren volgens Kijk- enLuisterOnderzoek hoog. Dit jaar zonden de makers meer uitzendingenuit van de audities. De programma's duurden ook langer dan in 2003.Tijdens de eerste versie van de talentenjacht ging de finaletussen Jamai en Jim. Met het nummer Step Right Up versloeg Jamaitoen zijn tegenstander.

Jury

Idols 2004 week in opzet niet veel af van de vorige editie. Degevreesde jury bestond opnieuw uit voorzitter Henkjan Smits, Ericvan Tijn, Jerney Kaagman en Edwin Jansen. Hun kritiek was nogmeedogenlozer dan vorig jaar, wat niet bij iedereen even goed viel.

In een eerste reactie op zijn overwinning zei Boris: "Ik kan niet uit mijn woorden komen, ik ben zo trots. Ook een beetje op mezelf dat ik het zo ver heb geschopt". Hij sloot af met zijn motto: "Keep the soul alive". Maud zei dat Boris niet de gemakkelijkste is om tegen te strijden. "Ik heb mijn best gedaan, jullie horen nog van mij."

Minder kijkers dan vorig jaar

De finale iszaterdagavond door ruim 3,3 miljoen mensen bekeken. Hetprogramma-onderdeel later op de avond waarin de uitslag bekend werdgemaakt, werd door ruim 3,4 miljoen mensen gevolgd. Dat blijktzondag uit cijfers van de stichting Kijkonderzoek (SKO).

Het aantal kijkers is minder dan de vorige, eerste editie vanhet programma. In maart vorig jaar volgden 4,7 miljoen mensen deverrichtingen van finalisten Jim en Jamai en zagen 5 miljoen mensende laatste winnen.

Single

De single When you think of me van het kersverse idool Boris ligt vanaf dinsdag 11 mei in de winkels. Dat liet een woordvoerder van platenmaatschappij BMG zondag weten. Op de cd staat verder nog een instrumentale versie van het nummer en de vertolking van What's going on van Marvin Gaye.