LEEUWARDEN - Vanaf de luchtmachtbasis in Leeuwarden zijn zaterdagmiddag twee F-16 jachtvliegtuigen opgestegen om een vliegtuig boven Nederland te onderscheppen. Dat heeft een woordvoerder van ministerie van Defensie gemeld. Het verkeersvliegtuig van het type Boeing 737 was op de radar verschenen en vloog op ongeveer 7,5 kilometer hoogte van noord naar zuid over Nederland.

Het vliegtuig was niet bekend bij het Europese luchtverkeerscentrum Eurocontrol in Maastricht, dat het luchtverkeer in het bovenste luchtruim in de Benelux en Noord-Duitsland in de gaten houdt.

De F16's zijn vervolgens op het passagiersvliegtuig afgestuurd om het toestel te identificeren en contact te maken met de bemanning. Nadat zeker was gesteld dat er niets aan de hand was en het toestel het Nederlands luchtruim had verlaten zijn de F-16's teruggekeerd naar de vliegbasis in Leeuwarden.

De Defensie-woordvoerder kon niet vertellen van welke vliegmaatschappij het toestel was. "Daarover doen wij geen mededelingen." Ook over de bestemming kon hij niets kwijt. De F-16's waren de Boeing met een snelheid van meer dan duizend kilometer per uur genaderd en zijn daarbij door de geluidsbarrière gegaan. De woordvoerder denkt dat dit mogelijk tot overlast heeft geleid.