RIJSWIJK - Het nieuwe kinkhoestvaccin blijkt toch verkrijgbaar in Nederland. Mensen kunnen de vaccinatie bestellen bij hun eigen apotheek die de bestelling dan doorspeelt naar de internationale apotheek in Venlo. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft daarvoor een vergunning verstrekt, meldde de Stichting Vaccinatieschade.

De afgelopen maanden zouden honderden ouders het nieuwe vaccin (infanrix) al hebben besteld via deze apotheek. Het vaccin beschermt kleine kinderen beter tegen de ziekte dan het oude middel. Dat werkt onvoldoende en heeft meer bijwerkingen, vindt ook de Gezondheidsraad.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil ook een nieuw vaccin maar denkt dat dit pas in 2005 beschikbaar komt in verband met regels rond de aankoop in het buitenland. In 2007 komt een nieuw vaccin beschikbaar dat door het Nederlands Vaccin Instituut wordt ontwikkeld. De Stichting Vaccinatieschade vond het onbegrijpelijk dat het nieuwe vaccin zo lang op zich zou laten wachten, omdat het in het buitenland gewoon te koop is.

Volgens de stichting kost het vaccin tussen de 60 en 70 euro per prik en zouden enkele zorgverzekeraars het vergoeden. De stichting raadt het mensen af om het vaccin zelf in België of Duitsland te halen, omdat de kwaliteit afneemt als het transport niet op de juiste wijze is gekoeld.