WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een geslaagde proef uitgevoerd in het kader van het raketschildprogramma. Een luchtafweerraket vernietigde 230 kilometer boven de Stille Oceaan een inkomend, vijandelijk projectiel dat een kernraket moest voorstellen, aldus een woordvoerster het Pentagon.

De luchtafweerraket werd afgevuurd vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië. Dertig minuten later trof de raket het vanaf het Kwajalein Atoll gelanceerde 'vijandelijk' projectiel. Het was de vierde succesvolle test sinds 1999. De proef kostte meer dan miljoen dollar (115 miljoen euro).

Volgens het Pentagon was de test van vrijdag gecompliceerder dan alle voorgaande proeven. Voor het eerst werden naast het doelwit ook drie ballonnen opgelaten waardoor de luchtafweerraket moest kiezen tussen vier mogelijke doelen. De raket koos uiteindelijk het juiste object.

Washington probeert een schild te ontwikkelen dat het land moet beschermen tegen een beperkte raketaanval door zogenoemde 'schurkenstaten' als Irak, Iran en Noord-Korea. De internationale gemeenschap heeft veel kritiek op het raketschild en vreest dat uitvoer van de plannen leidt tot een hernieuwde wapenwedloop.

De Amerikanen hebben eind vorig jaar het ABM-verdrag eenzijdig opgezegd. Dat antiraketverdrag verbiedt de ontwikkeling van raketschilden. Het was de eerste keer in de moderne geschiedenis dat de Verenigde Staten een belangrijk internationaal wapenverdrag opzegden.

Volgens president Bush hebben de aanslagen van 11 september op New York en Washington duidelijk aangetoond dat de VS wapens moeten ontwikkelen om het Amerikaanse volk te beschermen tegen terroristen en schurkenstaten.