GRONINGEN - Nederlandse huisartsenpraktijken moeten hun openingstijden verruimen. Dat vindt J. Huizinga, voorzitter van de District Huisartsenvereniging (DHV) Groningen.

Hij pleit ervoor dat patiënten, ook zonder spoedeisende klachten, tot acht uur 's avonds bij hun huisarts op spreekuur moeten kunnen. Als gevolg hiervan zouden minder mensen 's avonds of 's nachts een arts inschakelen.

Huizinga ziet in zijn plan een oplossing voor het huisartsentekort. "De avonddiensten zouden door meerdere praktijken gedeeld kunnen worden, waardoor het eenvoudiger wordt om parttime te werken."

De voorzitter presenteert zijn plannen 5 april op de conferentie Help de dokter verdwijnt in Assen. Tijdens de conferentie van de Landelijke Vereniging Kleine Kernen staat de uitstroom van huisartsen op het platteland centraal.

Volgens de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) bestaan er al wel avondspreekuren in het land, maar is het zeer zeker geen gemeengoed. De LHV heeft geen standpunt over de kwestie. Volgens een woordvoerder staat het huisartsen vrij om avondspreekuren in te stellen.