ROTTERDAM - Pim Fortuyn moet op papier zijn standpunten ten aanzien van de stad en de oplossingen voor de problemen neerzetten. Pas dan kan en wil het CDA in Rotterdam praten over de vorming van een coalitie en de invulling van een college.

Dat zei CDA-aanvoerder Van der Tak vrijdag nadat Leefbaar-aanvoerder Pim Fortuyn de openbare college-onderhandelingen in Rotterdam plotsklaps had afgebroken.

Fortuyn wil eerst van de partijen de toezegging dat ze willen samenwerken. Met de beoogde coalitiepartijen wil hij vervolgens een programma op schrift zetten en daar gelijk de wethoudersposten bij invullen.

Volgens Van der Tak komt "dat stuk" er. "Fortuyn moet nu wel kleur bekennen. We willen de argumenten wegen op schrift." Van der Tak wil nog niet zeggen dat de college-onderhandelingen definitief zijn geklapt.

VVD-programma?

"Als hij niets op papier zet, en gewoon het VVD-verkiezingsprogramma wil uitvoeren, doen we dat toch?" Zo reageerde VVD-lijsttrekker Nico Janssens vrijdag nadat de openbare college-onderhandelingen in Rotterdam plotseling werden afgebroken.

Janssens zei zich niet te verbazen over de onwil van Fortuyn zijn standpunten op schrift te zetten. Hij en mede-onderhandelaar Van Gent probeerden daarvoor voortdurend van Fortuyn los te krijgen van welk geschrift dat tot nu toe is verschenen, zij nou eigenlijk moesten uitgaan.

"Is het de leidraad van Leefbaar Rotterdam, of het concept-programma dat alweer van internet is verdwenen, of het mediaprogramma als je alle uitlatingen in de media zo mag noemen?", aldus Janssens.

Janssens gaat zeker naar het vervolggesprek maandag maar hij verwacht niet dat er dan duidelijkheid komt over het programma van Leefbaar Rotterdam. Fortuyn heeft CDA, VVD en D66 tot maandag de tijd gegeven na te denken.