BARCELONA - Tijdens de top van de Europese Unie die vrijdag in Barcelona is begonnen, zijn op diverse plaatsen in deze stad relletjes uitgebroken. Zo raakte een groepje antiglobalisten slaags met de politie. Eén actievoerder werd daarbij aan het hoofd gewond. Elders zijn vijf Baskische demonstranten aangehouden nadat ze een auto op zijn kop hadden gezet.

De Spaanse autoriteiten hebben een politiemacht van zo'n 9000 personen ingezet om de veiligheid tijdens de top de garanderen. Een grote vakbondsdemonstratie voor een socilaer Europa, waaraan 100.000 personen deelnamen, verliep donderdag zonder incidenten. Zaterdagavond is er een protestmars van antiglobalisten.

Lissabon

In Barcelona evalueren de EU-regeringsleiders afspraken die twee jaar geleden in Lissabon zijn gemaakt. Die moeten ertoe leiden dat de Europese economie in 2010 de best draaiende ter wereld is.

Het meest in het oog springende onderwerp is de liberalisering van de energiemarkt. Die moet tot meer concurrentie en daardoor tot lagere prijzen leiden. Voorzitter Prodi van de Europese Commissie schatte het besparingsvoordeel eerder deze week op 15 miljard euro per jaar.

De EU-leiders zullen in Barcelona ook de explosieve situatie in het Midden- Oosten onder de loep nemen. Volgens Kok moet de EU in eendrachtige samenwerking met de Verenigde Staten een zo spoedig mogelijk einde van de gewelddadigheden nastreven.

Terroristische aanslagen

De autoriteiten vrezen niet alleen voor rellen, maar vooral voor terroristische aanslagen van de ETA of van moslim-extremisten. Tot overmaat van ramp vindt zaterdagavond een risicowedstrijd plaats tussen FC Barcelona en Real Madrid, die vele supporters trekt.

De belangrijke verkeersader Avenida Diagonal is deels afgesloten. Inwoners van Barcelona wordt aangeraden dezer dagen zo min mogelijk gebruik te maken van de auto.

Spanje heeft het verdrag van Schengen tijdelijk opgezegd, waardoor grenscontroles weer mogelijk zijn. Jachtbommenwerpers in de lucht en een fregat dat voor anker ligt voor de stad completeren het beeld.