DEN HAAG - Ouders met een inkomen tot anderhalf keer modaal (45.000 euro) moeten de komende jaren toch worden gecompenseerd voor de kosten van kinderopvang als hun werkgever niet wil bijspringen. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer, zo bleek woensdag bij een debat over de nieuwe wet die de kinderopvang regelt.

In die wet staat dat overheid, ouders en werkgevers ieder voor een derde aan de opvang moeten bijdragen. Werkgevers worden daar echter niet toe verplicht. Als een werkgever weigert, springt de overheid bij. Maar volgens het wetsvoorstel wordt die compensatie de komende jaren geleidelijk verminderd, om in 2008 helemaal te verdwijnen.

Bereikbaarheid

PvdA, ChristenUnie, GroenLinks, SP, D66 en LPF zijn echter bang dat de bereikbaarheid van de kinderopvang daardoor in de knel komt. Zij willen dat de inkomens tot anderhalf keer modaal de komende jaren volledige compensatie ontvangen als hun werkgever het laat afweten.

Een ruime minderheid van de Kamer vindt dat de overheid werkgevers moet verplichten mee te betalen aan de kosten van kinderopvang, maar CDA, VVD en LPF wijzen dat af. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft wel toegezegd de vinger aan de pols te houden. Als in 2006 blijkt dat werkgevers massaal weigeren over de brug te komen, dan zijn "alle opties open".