UTRECHT - Ambtenaren van de burgerlijke stand mogen weigeren homohuwelijken te voltrekken. Nederlandse gemeenten moeten ambtenaren met gewetensbezwaren dan ook in dienst houden. Dat blijkt uit drie uitspraken van de commissie Gelijke Behandeling in Utrecht vrijdag.

De commissie oordeelt dat de gemeente Leeuwarden in strijd heeft gehandeld met de wet Gelijke Behandeling door het contract van een ambtenaar van de burgerlijke stand niet te verlengen omdat die weigert homohuwelijken af te sluiten.

Op 1 april 2001 is de Wet openstelling huwelijk in werking getreden. Hierdoor is het voor personen van gelijk geslacht mogelijk geworden met elkaar in het huwelijk te treden.

In deze wet was echter geen regeling getroffen voor trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen een dergelijk huwelijk. Gemeenten moesten zelf voor een praktische oplossing zorgen.

Een gemeente kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een andere ambtenaar het werk over te laten nemen of desnoods een ambtenaar uit een naburige gemeente in te zetten. Een gemeente mag echter niet als functie-eis stellen dat alle ambtenaren van de burgerlijke stand verplicht zijn alle voorkomende huwelijken te sluiten, zo besloot de commissie vandaag.

Gelet op het geringe aantal homohuwelijken en het grote aantal trouwambtenaren zonder gewetensbezwaren, zal dat echter geen problemen opleveren.