BANGKOK - Door bloedige botsingen tussen leger en politie enerzijds en bewapende jongeren anderzijds zijn woensdag in het uiterste zuiden van Thailand zeker 95 doden gevallen.

De autoriteiten wijten de gewelddaden aan 'separatisten'. De Thaise premier Thaksin Shinawatra zei eerder dat het om 'boosdoeners' ging. De regering stelde aanvankelijk 'criminelen en ontevreden elementen' uit de plaatselijke Maleis sprekende bevolking verantwoordelijk voor de serie aanvallen.

Kapmessen, zwaarden en vuurwapens

Onder de doden zijn zeker twee militairen en twee politiemannen. De meeste slachtoffers vielen in de onrustige provincie Yala. Daar bestormden veelal in zwarte kledij gestoken jongeren met kapmessen, zwaarden en vuurwapens politie- en legerposten.

In het uiterste zuiden van het land voeren sinds begin dit jaar bendes aanvallen uit op posten van leger en politie. De streek is overwegend islamitisch. In de provincie Pattani hebben aanvallers zich woensdag verschanst in een moskee. Thailand is overwegend boeddhistisch.

Extremisme

Yala ligt hemelsbreed 800 kilometer van de hoofdstad Bangkok. De gouverneur van Yala, Boonyasidh Suwannarat, zei dat de manier waarop de aanvallers bewapend waren, op een zekere mate van training duidde. Sommige waarnemers vrezen dat extremistische groeperingen de plaatselijke islamitische jongeren voor zich winnen.

In de streek was in de jaren zeventig en tachtig een kleine afscheidingsbeweging actief. Het aangrenzende Maleisië is islamitisch en de hoofdstad van dat land ligt op slechts driehonderd kilometer van de grens van de Thaise provincie Yala.