FALLUJAH - Het Amerikaanse leger heeft dinsdagavond met gevechtsvliegtuigen en tanks doelen in de Iraakse stad Fallujah gebombardeerd. Daarbij werd vermoedelijk een munitiedepot van opstandelingen geraakt.

Vlak voor de aanvallen hadden opstandelingen Amerikaanse posities onder vuur genomen. "De mariniers reageerden door precisiewapens naar de vijandelijke eenheden te dirigeren", aldus een beknopte verklaring van het Amerikaanse leger. De aanvallen begonnen vlak, nadat een groep Amerikaanse mariniers met luidsprekers door een deel van de stad was getrokken.

Hemel

De Amerikaanse nieuwszender CNN liet rechtstreekse beelden zien van zware explosies. Enkele brandende gebouwen verlichtten tot een uur na de aanval de nachtelijke hemel boven de Iraakse stad. Tussen de explosies door waren oproepen vanuit moskeeën te horen.

Eerder op de dag noemden de Amerikanen de situatie in Fallujah nog "zeer rustig". Maandag werd in de omsingelde stad, circa vijftig kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad, nog zwaar gevochten. Daarbij kwamen ten minste acht opstandelingen en een Amerikaanse militair om.

Bloedvergieten

De speciale VN-gezant voor Irak, Lakhdar Brahimi, riep de Amerikanen dinsdagavond op de situatie in Fallujah tot een vredig einde te brengen. "De coalitie weet als geen ander dat de consequenties van dergelijk bloedvergieten dramatisch en langdurig kunnen zijn", aldus Brahimi.

Fallujah is een brandhaard van verzet tegen de Amerikanen en hun coalitiegenoten. Bij gevechten zijn de afgelopen weken honderden Irakezen omgekomen.

De Amerikanen zouden er dinsdag beginnen met gezamenlijke patrouilles met Iraakse veiligheidsfunctionarissen. Zij stelden die uit onder meer omdat de Irakezen nog niet op hun taak waren voorbereid, aldus een Amerikaanse legerwoordvoerder.