UTRECHT - Zoveel chocolade eten als je kunt. Op de nuchtere maag. Dat mag alleen als je proefkonijn bent. Onderzoekers P. Smeets en J. van der Grond van het Utrechts Medisch Centrum hebben de veranderende hersenactiviteit tijdens het proeven gemeten.

Op die manier willen de wetenschappers een zogeheten biomarker voor verzadiging op het spoor komen. Dat zou een objectieve maatstaf voor verzadiging zijn. Met zo'n marker is het mogelijk een product samen te stellen, dat snel een vol gevoel geeft en daardoor niet dik maakt. Zo kan overgewicht te lijf worden gegaan.

Vrouwen enthousiast

"Het was geen enkel probleem proefpersonen te vinden", zei Smeets dinsdag. "Twaalf vrouwen en twaalf mannen. Vooral vrouwen waren enthousiast." Liefhebbers van melkchocola kwamen niet aan hun trekken. "Pure chocolade smaakt sterker", weet Smeets, die op het onderzoek denkt te promoveren. "Vandaar."

De onderzoekers, die samenwerken met TNO Voeding in Zeist, voerden de proefpersonen blokken chocola, vervolgens chocolademelk en daarna weer blokken. Mannen konden gemiddeld 160 gram op, vrouwen scoorden lager. Een topper maakte ongeveer 300 gram chocola soldaat.

Geen zin

Smeets en Van der Grond noteerden de hersenactiviteit. Want ze weten dat ergens in de hersenen het teken wordt gegeven dat iemand echt geen zin meer heeft in chocola. Al tientallen jaren is bekend dat de hypothalamus, een klein gebied in de hersenen, betrokken is bij verzadiging.

In toekomstige experimenten gaan de onderzoekers mogelijk werken met liefhebbers van fruit. Bij voorbeeld met bananenfans. Want de aanpak moet natuurlijk ook werken bij andere smaken dan chocola. Ze gaan ook smaken uit elkaar trekken. Wie verzadigd is van chocola, kan juist zin krijgen in iets hartigs.