DEN HAAG - De tweede strafkamer van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft vrijdag de Bosnische Serviër Milorad Krnojelac veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7,5 jaar.

De rechters achtten bewezen dat Krnojelac zich schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Van de straf wordt het voorarrest van de verdachte, dat inmiddels is opgelopen tot drie jaar en negen maanden, afgetrokken.

De nu 61-jarige Krnojelac pleegde zijn misdaden tussen april en augustus 1993 in het Oost-Bosnische Foca. In de KP Dom gevangenis, waar hij de scepter zwaaide, werden in totaal duizenden niet-Serviërs opgesloten.

De verdachte werd vrijdag door zijn optreden als individu of als commandant schuldig bevonden aan vervolging, de illegale detentie van mensen, de erbarmelijke omstandigheden waaronder zijn gevangenen moesten leven en mishandelingen.

De aanklagers, die in juli ten minste 25 jaar eisten tegen Krnojelac, hadden hem ook moord, marteling, en het tot slaaf maken van mensen ten laste gelegd. De rechters oordeelden echter dat de schuld van Krnojelac op die punten niet boven redelijke twijfel was bewezen. Zij spraken hem derhalve vrij van acht van de twaalf punten tellende aanklacht.