LONDEN - De Amerikaanse filmacteur Michael J. Fox, die op dertigjarige leeftijd te horen kreeg dat hij aan de ziekte van Parkinson leed, is als gevolg van die diagnose alcoholist geworden. In zijn binnenkort verschijnende autobiografie onthult de nu veertigjarige Fox dat hij naar de fles greep in een poging de lichamelijke en geestelijke pijn te verdoven.

Die alcoholverslaving kostte hem bijna zijn huwelijk, vertelde hij aan de BBC. Maar na een jaar slaagde hij erin met hulp van zijn vrouw een eind te maken aan zijn nachtelijke drinkgelagen. Hij vertelt nu dat hij indertijd bang was voor de enorme afstand die door zijn emotionele reactie op de ziekte en door de drank tussen hem en zijn gezin was ontstaan.

Fox maakte pas in 1998 bekend dat hij al zeven jaar aan de ziekte van Parkinson leed. Hij liet zich in dat jaar ook aan zijn hersenen opereren om de symptomen van de ziekte af te zwakken.

Hij zegde lucratieve filmrollen af om zich te wijden aan het werven van fondsen om onderzoekers in staat te stellen een geneeswijze voor de ziekte van Parkinson te vinden. Hij treedt nog maar af en toe op in gastrollen of als stem bij tekenfilms.