DEN HAAG - Justitie gaat drugskoeriers opvangen op de voormalige Amerikaanse luchtmachtbasis Soesterberg. De basis, waar de afgelopen twee jaar het Lockerbie-proces werd gehouden, gaat voor de duur van maximaal één jaar als noodlocatie dienen.

In het kamp in Zeist kunnen in eerste instantie zevenhonderd drugskoeriers terecht. Dat heeft het ministerie van Justitie vrijdag bekendgemaakt.

Over een maand zullen de eerste zogeheten bolletjesslikkers naar Zeist worden overgebracht vanuit de verschillende medische voorzieningen. Na enkele verbouwingen worden in het kamp ruimtes ingericht waar meerdere mensen kunnen worden opgesloten. Het ministerie van Justitie laat de beveiliging en begeleiding uitvoeren door particuliere beveiligers.

De gezamenlijke opsluiting vloeit voort uit de noodwetgeving die vorige week is aangenomen naar aanleiding van de enorme toename van bolletjesslikkers op de luchthaven Schiphol. In het plan van aanpak dat minister Korthals van Justitie heeft opgesteld staat onder meer dat de opsporing en vervolging wordt geïntensiveerd. Daarvoor is het ook nodig dat de opsluitcapaciteit snel wordt uitgebreid.

Nederland had over de locatie een overeenkomst met Schotland omtrent de rechtszaak. Omdat het proces donderdag werd afgesloten, is het terrein weer in handen van de Nederlandse overheid. Volgende week is overleg met de gemeenten Zeist en Soest en de commissaris van de koningin in Utrecht over het besluit.

Prikkeldraad

Kamp Zeist bestaat uit enkele gebouwen die door de snelweg Amersfoort-Utrecht van de voormalige vliegbasis worden gescheiden. De Amerikaanse militairen hadden het door prikkeldraad omgeven complex in gebruik als hospitaal en school. In de naaste omgeving zijn geen woningen.

Het Lockerbie-proces vond plaats in het voormalige hospitaal, dat zich voor een groot deel onder de grond bevindt en bestand is tegen gasaanvallen. Het complex onderging een miljoenenverbouwing voor de vestiging van een zwaarbeveiligde rechtszaal en een cellencomplex.