DEN HAAG - Lord Paddy Ashdown heeft vrijdag tijdens zijn getuigenis voor het Joegoslavië-Tribunaal Slobodan Milosevic zwaar belast. De voormalige leider van de Britse Liberaal-Democraten vertelde over een bezoek dat hij in september 1998 bracht aan Kosovo en aan Belgrado.

Ashdown reisde met de Britse ambassadeur in Belgrado rond in de Servische provincie Kosovo en zag hoe het Joegoslavische leger daar te keer ging tegen de etnisch Albanezen. Op een dag zag hij zestien dorpen die in brand stonden nadat zij door de Serviërs waren bestookt.

Die operaties, die door de toenmalige Joegoslavische president Milosevic werden gepresenteerd als bestrijding van het terrorisme van het Kosovo-Bevrijdingsleger (UÇK), hadden volgens Ashdown niets te maken met het bestoken van een legitiem militair doel, maar maakten slachtoffers zonder aanzien des persoons.

De systematische beschietingen waren volgens Ashdown dan ook bedoeld om de burgerbevolking te terroriseren en op de vlucht te doen slaan.

Kersen en bessen

Ashdown kwam tijdens zijn rondreis later een groep oude mannen, vrouwen en kinderen tegen die onder erbarmelijke omstandigheden wekenlang in de bossen hadden geleefd van kersen en bessen.

Tijdens de bespreking in het presidentieel paleis sprak Ashdown Milosevic aan op de gruwelijke legeracties die hij in Kosovo had gezien. Milosevic ontkende eerst. "Ik heb het met mijn eigen ogen gezien", zei Ashdown, en Milosevic gaf toe dat er wellicht iets onoorbaars was gedaan door "strijdkrachten die ik niet onder controle heb".

Geneefse Conventies

Hij beloofde een eind te maken aan die schendingen van het oorlogsrecht en de schuldigen te straffen. Ashdown zegt dat hij Milosevic er uitdrukkelijk op heeft gewezen dat er sprake was van een schending van de Geneefse Conventies over het internationale oorlogsrecht.

Lord Ashdown zegt ook dat hij Milosevic nadrukkelijk op het hart heeft gedrukt dat hij riskeerde door het Joegoslavië-Tribunaal te worden aangeklaagd. Dat gebeurde dan ook het jaar daarop.

/DOSSIERMilosevic