MADRID - De verboden Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft gedreigd met aanslagen op toeristen in Spanje. Dat heeft het dagblad La Razon dinsdag bericht. Volgens de krant heeft de ETA brieven verstuurd naar ambassades van Duitsland, Oostenrijk en België.

De Nederlandse ambassade in Madrid heeft geen dreigement ontvangen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de brieven houdt de ETA de betreffende landen verantwoordelijk voor wat hun burgers zou kunnen overkomen, aldus La Razon. Het dreigement geldt voor heel Spanje, met uitzondering van de noordoostelijke regio Catalonia, waar de ETA een staakt-het-vuren heeft uitgeroepen.

De ETA heeft sinds 1979 meer dan honderd bomaanslagen uitgevoerd op toeristencentra. Daardoor zijn tientallen toeristen gewond geraakt, maar is nog nooit een buitenlander gedood. Ondanks deze terreuracties is de ETA er tot dusver niet in geslaagd de Spaanse toeristenindustrie om zeep te helpen. Het land ontvangt elk jaar vijftig miljoen bezoekers.