NIJMEGEN - Snel afkicken van een heroïneverslaving met behulp van het medicijn naltrexon lijkt effectief te zijn. Snelle detoxificatie (ontgiften) met medicijnen werkt veel beter dan de bekende methadonbehandeling en is ook effectiever dan afkicken onder narcose.

Dat blijkt uit een onderzoek van vijf verslavingsinstellingen onder begeleiding van het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners (Nispa) van de Katholieke Universiteit Nijmegen. De onderzoekers hebben 272 verslaafden gevolgd. Zij presenteren de onderzoeksresultaten dinsdag op een congres in Nijmegen.

De vijf instellingen, Jellinek, Novadic, Parnassia, Kentron en De Grift, zijn in 1999 begonnen met onderzoek naar snelle en effectieve afkickmethodes. Gebleken is dat afgekickte verslaafden die naltrexon gebruiken in combinatie met intensieve gesprektherapie er na zestien maanden beter aan toe zijn dan anderen, die een regulier afkickprogramma hebben gevolgd.

Clean

Volgens onderzoeksleider dr. C. de Jong van het Nispa is een kwart van de ex-gebruikers nog steeds clean. Anderen die wel zijn teruggevallen, zijn veel gezonder dan gebruikers die bijvoorbeeld met methadon van de heroïne zijn afgekomen. Bij reguliere afkickprogramma's gebruikt 90 tot 95 procent na anderhalf jaar weer volop, aldus De Jong.

Het naltrexonprogramma laat verslaafden met medicijnen in een week ontgiften. Of zij daabij onder narcose zijn gebracht, maakt volgens de onderzoekers niets uit. Wel bleken in die groep soms ernstige bijwerkingen van de medicijnen voor te komen. De onderzoekers adviseren, mede wegens de hoge kosten, te stoppen met experimenten met afkicken onder narcose.

Na de lichamelijke ontgifting blijven de ex-verslaafden anderhalf jaar lang een onderhoudsdosering naltrexon gebruiken in combinatie met gesprekken met een arts, een psycholoog en een zelfgekozen coach. Het totale programma kost ongeveer 4000 euro.

Reguliere afkickmethode

Volgens De Jong is een groot voordeel van de medicijntherapie, dat verslaafden tevens leren terug te keren in de maatschappij. Ze kunnen weer sociale contacten onderhouden en eventueel gaan werken of een opleiding volgen. Methadon daarentegen vervangt wel de heroïneverslaving, maar veroorzaakt een nieuwe afhankelijkheid, aldus de onderzoeker. De instellingen pleiten er voor dat de naltrexonbehandeling een reguliere afkickmethode wordt.