AMSTERDAM - De politie moet dit jaar 80 miljoen euro extra aan verkeersboetes uitschrijven. Dat melden 'bronnen rond het kabinet', zo meldt het Algemeen Dagblad. Het aantal opgelegde boetes steeg vorig jaar tot het recordaantal van 10,6 miljoen, drie miljoen meer dan in 2000.

De meeste bonnen werden uitgeschreven voor te hard rijden, het niet dragen van de gordel, rijden onder invloed en door rood rijden. De opbrengst van de boetes was vorig jaar 440 miljoen euro. Gezien de financiële doelstelling kan het aantal extra boetes oplopen tot twee miljoen, uitgaande van een gemiddeld bedrag van 40 euro per bekeuring.

De extra opbrengst van 80 miljoen euro maakt deel uit van de bezuinigingsplannen van minister Gerrit Zalm van Financiën. Verhoging van de boetebedragen is naar verluidt ook een optie om meer geld binnen te krijgen.

Behalve het spekken van de Staatskas is het geld dat door boetes wordt verkregen ook bedoeld om de wegen veiliger te maken. Dat is vorig jaar niet helemaal gelukt, aangezien het aantal verkeersdoden voor het eerst in jaren weer toenam.