GENEVE - Handelaren in wilde dieren in landen die op 1 mei toetreden tot de Europese Unie, hebben veel illegale of met uitsterven bedreigde dieren ingeslagen. Zij hopen ze in West-Europa te kunnen verkopen na de uitbreiding van de EU. Daarvoor waarschuwt het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Handelaren in dieren als schildpadden, papegaaien, slangen en hagedissen gaan de vereenvoudiging van de grenscontroles vermoedelijk gebruiken om beschermde diersoorten West-Europa binnen te smokkelen. "Veranderingen in de grenscontroles kunnen de weg vrijmaken voor een groeiende handel in enkele van 's werelds meest bedreigde diersoorten", aldus het WNF.

Volgens het rapport werden tussen 2000 en 2002 meer dan duizend met uitsterven bedreigde Kleinmann-schildpadden naar Polen en Malta gesmokkeld. De meeste van deze dieren moeten in de EU worden verkocht.

In Tsjechië zouden beschermde Santa Lucia Amazone-papegaaien en Madagascar-schildpadden illegaal worden gehouden. Op de zwarte markt in de EU brengen deze dieren enkele duizenden euro's op, schrijft het WNF.