NOORDWIJK - De komende dagen is het International SpaceStation (ISS), met aan boord ESA-astronaut André Kuipers, te zienvanuit Nederland. Wie het ruimtestation wil bekijken, moet vroeguit de veren, gemiddeld zo rond vijf uur 's ochtends. Dat meldde deEuropese ruimtevaartorganisatie ESA maandag.

Het ruimtestation is volgens ESA "met het blote oog te zien alseen kleine ster die razendsnel van het westen naar het oostenscheert. Wel even opletten, want dit gebeurt slechts gedurende drietot vijf minuten, nét boven de horizon".

Hooggespannen verwachtingen

Dinsdag is het tijdelijke onderkomen van André Kuipers voor heteerst zonder hulpmiddelen waar te nemen. De ESA tempert op voorhandhooggespannen verwachtingen: "Het ISS is op dat moment moeilijk teonderscheiden van de sterren, omdat het niet heel veel licht via dezonnepanelen terug naar de aarde kaatst."

Het ruimtestation is hoogstwaarschijnlijk woensdagmorgen beterte zien. Dan duikt het ISS even voor 05.30 uur op in hetzuidwesten. Donderdag gebeurt dat kort voor 04.30 uur.

Als het ISS zich vrijdagmorgen op Koninginnedag opnieuw boven deNederlandse horizon laat zien, staat André Kuipers alweer met beidebenen op de grond in de steppe van Kazachstan. Hij landt om 06.09uur plaatselijke tijd (02:09 Nederlandse tijd).