DEN HAAG - De ANWB verwacht donderdag extra drukte op de Nederlandse wegen. Er staan waarschijnlijk extra files doordat het begin van de meivakantie dit jaar samenvalt met Koninginnedag en de feesten die hieraan vooraf gaan.

Zo worden er donderdagavond enkele honderdduizenden bezoekers verwacht op de Koninginnenach in Den Haag. Ook de binnensteden van onder andere Amsterdam, Utrecht en Groningen zijn donderdagavond en vrijdag lastig bereikbaar met de auto. Aan die laatste stad brengt de koningin vrijdag een bezoek.

Naar schatting 1,7 miljoen Nederlanders gaan eind deze week met vakantie, van wie de helft in eigen land. De meeste vakantiegangers gaan met de auto naar hun bestemming.

De kans op files is donderdag het grootst op de snelweg A2 van en naar Eindhoven. De ANWB verwacht dat het verkeer daar heel de dag stapvoets zal rijden. Door werkzaamheden zijn de rijstroken van de A2 rond Eindhoven namelijk versmald.

Op de A1, de snelweg van en naar Duitsland, wordt het ook druk. Door wegwerkzaamheden zijn files verder onvermijdelijk op de A12 (Den Haag-Arnhem) en op de A28 (Utrecht-Zwolle).

Bij gunstige weersvoorspellingen zullen de wegen naar de Zeeuwse kust (N57 en N256) waarschijnlijk vol staan. Datzelfde geldt voor de wegen op en rond de Veluwe.