ZHUKOVSKY - Russische technici en Amerikaanse zakenlieden hebben donderdag een model van een miniruimteveer aan de pers getoond. De bedoeling is dat de shuttle toeristen mee de ruimte inneemt voor een vlucht van een uur. De passagiers kunnen dan drie minuten gewichtloosheid aan den lijve ondervinden.

Bekijk video

Wat de intiatiefnemers betreft krijgt de legendarische vlucht van de eerste ruimtetoerist Dennis Tito op grote schaal navolging. Tito legde vorig jaar een vermogen neer om een week lang aan boord te kunnen zijn van het internationale ruimtestation ISS. Hij betaalde 20 miljoen dollar om een week lang vanaf grote hoogte op de aarde neer te kijken. Wie met de minishuttle meegaat, is een stuk goedkoper uit, maar een reisje is met 100.000 dollar toch alleen weggelegd voor de welgestelden.

De shuttle Cosmopolis XXI is niet veel groter dan een bestelwagen. Het toestel begint zijn vlucht op de rug van een gewoon vliegtuig. In de lucht wordt het gelanceerd totdat het zich kilometer boven de aarde bevindt. Op dat moment kunnen de passagiers de sensatie van gewichtloosheid ondergaan.

In de Cosmopolis is niet veel plaats. Per keer kunnen er maar twee passagiers mee. Verder zijn er een piloot en drie bemanningsleden aan boord. Voor de 100.000 dollar krijgen belangstellenden van tevoren ook een cursus over ruimtevaart en worden ze op hun bijzondere vlucht in de ruimte voorbereid.

Ondanks de hoge prijs voor een ticket is de belangstelling voor het kleine ruimteveer groot, zeggen de initiatiefnemers. Sommige mensen hebben zelfs al betaald. Als alles goed gaat, gaat de Cosmopolis over twee of drie jaar zijn eerste vlucht maken. Het ruimteveer zal worden gebouwd door het Amerikaanse Space Adventures en het Russische bedrijf Myasishchev.

De Russische onderneming was indertijd verantwoordelijk voor de Russische variant van de Space Shuttle, de Buran