LUXEMBURG - Staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) wil het noordelijke, Turkse deel van Cyprus toch de EU-steun van 259 miljoen euro geven die daarvoor is uitgetrokken. Volgens Nicolaï mag de EU de Turkse Cyprioten "niet de dupe laten worden, nu zij wel hun verantwoordelijkheid hebben opgenomen".

Turks-Cyprus stemde zaterdag in tegenstelling tot het Griekse deel van het eiland wel voor een hereniging. Door de Griekse afwijzing treedt Turks-Cyprus formeel zaterdag niet toe tot de EU en zouden de Turken ook een geplande Europese steun van 259 miljoen euro mislopen. "Nu het helaas zo gelopen is, mogen we echter niet zeggen: we laten jullie in de kou staan", aldus Nicolaï maandag in Luxemburg tijdens overleg met zijn EU-collega's.

Schuld

Nicolaï zei verder dat de EU zich moet beraden over de vraag "hoe wij nu met Zuid-Cyprus omgaan". "We kunnen niet doen alsof er niets gebeurd is", aldus de VVD-bewindsman. Volgens hem treffen ook de Griekse autoriteiten schuld door een eenzijdige voorstelling van zaken, waardoor de voorstanders van hereniging weinig kans maakten bij het referendum van zaterdag.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken beraden zich maandagmiddag verder op de situatie in Cyprus. Er ligt al een ontwerpvoorstel op tafel om de Turkse Cyprioten toch hun 259 miljoen euro te gunnen. Europees commissaris Verheugen (uitbreiding) wil wel instemmen met het verstrekken van de hulp, maar dat kan volgens hem niet verlopen via de Verenigde Naties. "Die hebben geen goede structuur ter plaatse om de hulpverlening te regelen."

Dank

Wat betreft de toetreding van zuidelijk Cyprus tot de EU is er wel een "werkbare structuur", aldus Verheugen. Hij dankte maandagmiddag tijdens een persconferentie in Luxemburg de Griekse, Turkse en Britse regeringen voor hun steun bij de poging een akkoord tussen de twee landsdelen tot stand te brengen. "We zijn ook niet aan het einde van de weg", aldus de Duitse eurocommissaris die blijft hopen op een definitieve regeling.

Verheugen verwelkomde maandag een uitgestoken hand van Grieks-Cypriotische zijde om te komen tot een praktische regeling met de Turkse bevolking op het eiland. "Dat zal de situatie ter plaatse zeker vergemakkelijken", aldus Verheugen.