AMSTERDAM - Meer dan de helft van de VVD-kiezers heeft Hans Wiegel liever als lijsttrekker en premierskandidaat dan Hans Dijkstal. Dat blijkt uit een peiling van het tv-programma NOVA. Van alle Nederlanders wil eenderde Wiegel wel als premier hebben.

Van de VVD-aanhangers ziet 55 procent Wiegel zitten als meest geschikte lijsttrekker voor de komende verkiezingen. Van alle Nederlanders is dat 39 procent. Precies de helft van de ondervraagde VVD-ers wil hem ook als premier, terwijl dat idee 34 procent van de Nederlandse bevolking aanstaat.

De stoelendans rond het VVD-lijsttrekkersschap en een eventuele premier is onstaan na een verhaal in de Volkskrant over een aantal regionale VVD-partijvoorzitters die hun voorkeur voor Hans Wiegel als kandidaat-premier hardop uitspraken.

Zij vinden dat Hans Dijkstal vanwege de aanhoudend slechte peilingen een stapje opzij moet doen. De regionale kopstukken zullen dat zaterdag tijdens een vergadering met het VVD-hoofdbestuur eisen. "Er is behoefte aan iemand waar de mensen een warm gevoel bij krijgen. Wij kunnen dat product niet leveren, dan moeten we deze onorthodoxe stap zetten", aldus VVD-voorzitter Nieuwkerke van Gelderland tegen de NOS.