AMSTERDAM - De grootste en sterkste olifant van Europa, Calimero, komt naar verwachting woensdag aan in Safari Beekse Bergen om voor olifantennakomelingen te zorgen. De bedoeling is dat hij gaat paren met de vijf vrouwelijke olifanten die al in het park rondlopen. Calimero wordt vervoerd in een speciaal ontwikkelde container vanwege zijn 3,4 meter schouderhoogte en 7.000 kilo's. Dat meldt het safaripark maandag.

Calimero komt naar het safaripark in het kader van het Europese fokprogramma van de dierentuinen. Omdat de vijf vrouwelijke olifanten in het park inmiddels geslachtsrijp zijn, kunnen zij deelnemen aan het programma. Omdat er wel een geschikte man nodig is, wordt Calimero uit de dierentuin van Basel in Zwitserland gehaald. Hij is in 1980 in Zimbabwe geboren en verhuisde twee jaar later naar Europa.

De buitenmuren van zijn nachtverblijf zijn 35 centimeter dik en gemaakt van gewapend beton. De tralies zijn vijf meter hoog en zijn gemaakt van staal met een wanddikte van twee centimeter. In een ruimte met een betonnen vloer kan de olifant worden gewassen, de ruimte met zandoppervlak is bedoeld voor tijdens de nachtrust. In een apart buitenverblijf leeft Calimero gescheiden van de vrouwen, maar via een ontmoetingsplek kan hij met ze in contact komen om daar te paren. De draagtijd van een olifant bedraagt 22 maanden.