WILLEMSTAD - De douane op Curaçao controleert al minstens een week niet meer op bolletjesslikkers die het vliegtuig naar Amsterdam nemen. Dit zegt waarnemend advocaat-generaal G. Joubert van het Openbaar Ministerie in Willemstad.

Reden hiervoor is dat het Openbaar Ministerie niet beschikt over een adequate voorziening om de smokkelaars na hun aanhouding op te vangen.

Een oorzaak van het gebrek aan capaciteit is de renovatie van de politiecellen. In januari stelde de rechter ruim veertig bolletjeskoeriers in vrijheid, omdat ze onder erbarmelijke omstandigheden in voorarrest werden gehouden.

De politiecellen zijn al geruime tijd in slechte staat en renovatie kon niet langer uitgesteld worden, zegt Joubert. De verbouwing duurt naar verwachting een à twee maanden.

Speciale afdeling

Het gros van de arrestanten in voorarrest is overgebracht naar een speciale afdeling van de Bon Futuro-gevangenis. Voor de bolletjesslikkers is daar geen plaats, omdat zij speciale voorzieningen nodig hebben voor het uitscheiden van de drugs, aldus Joubert.

"Uiterlijk maandag wordt in het Sint Elisabeth hospitaal in Willemstad een speciale ruimte in gebruik genomen waar de bolletjesslikkers kunnen verblijven totdat de drugs uit hun lichaam zijn."

Het OM kondigde vorige maand al aan bolletjesslikkers met minder dan een kilo drugs voortaan met een dagvaarding naar huis te sturen. Dat zou te veel belasting voor het politie- en justitieapparaat tegen moeten gaan. Maar de bolletjesslikkers moeten dan wel alle drugs kwijt zijn.

Beperkt

De speciale ruimte in het ziekenhuis is een tijdelijke oplossing en heeft maar plaats voor vijf à tien bolletjesslikkers. Een beperkt aantal, gezien de twee dagelijkse vluchten tussen Willemstad en Amsterdam en het vermoeden van enkele tientallen bolletjeskoeriers per vlucht. Het OM zoekt naar een definitieve locatie voor het vasthouden van de bolletjesslikkers, maar die is nog niet gevonden, zegt Joubert.

De advocaat-generaal stelt dat er wel wordt gecontroleerd op smokkelaars die drugs in hun bagage hebben of verdovende middelen op het lichaam hebben geplakt. "Deze mensen worden wel aangehouden en naar de gevangenis overgebracht", aldus Joubert.