TILBURG - Geen stapels papier meer. Geen gesleep met logge stembussen. En bijna direct na het sluiten van het stemlokaal de verkiezingsuitslag: de stemcomputer is een uitkomst. Als het echter aan de Tilburgse SP-fractie ligt komen de stembus en het papiertje gewoon weer terug, maar dan als controlemiddel. Want, zo stellen de socialisten, de nieuwerwetse stemcomputer is niet te controleren.

Een hertelling van de stemmen is volgens de SP'ers door de invoering van de stemcomputer onmogelijk. "We moeten volledig vertrouwen op de zwarte doos van de computerfabrikant. Het opnieuw uitlezen van het computergeheugen levert nooit iets anders op dan de eerste keer", aldus een SP-woordvoerder maandag. De partij heeft na de verkiezingen naar eigen zeggen veel klachten gekregen van burgers die vinden dat de computer oncontroleerbaar is.

Bonnetje

De SP wil dat de gemeente Tilburg onderzoekt of het mogelijk is om naast de 'computerstem' ook weer een 'papieren stem' uit te brengen. De partij heeft al helemaal uitgedacht hoe dit moet. De stemcomputer draait een bonnetje uit bij iedere stem. De kiesgerechtigde gooit deze stem in de ouderwetse stembus. Als vervolgens om hertelling van de stemmen wordt gevraagd, kunnen de bussen worden omgekeerd.

Als het aan de SP ligt komen de stembussen al bij de Europese verkiezingen op 10 juni terug in de Tilburgse stemlokalen. Als dit niet meer lukt, wil de partij dat bij de eerstvolgende verkiezingen de metalen bus weer in de Tilburgse stemlokalen staat.

Betrouwbaar

De in Nederland gebruikte stemmachines zijn volledig betrouwbaar. Ze zijn in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Kiesraad gekeurd en goed bevonden door TNO. Dezelfde machines zijn ook in tal van andere landen door vergelijkbare instituten veilig bevonden. Dat zegt A. Hoeflaak van Nedap in Groenlo, de belangrijkste producent van stemmachines. Het bedrijf heeft in Nederland een marktaandeel van 87 procent.

Een van de voordelen van elektronisch stemmen is juist dat hertellen met de hand niet nodig is, aldus de woordvoerder. Het bedrijf levert sinds 1991 stemmachines.