DEN HAAG - Na de bruiloft en de vijf weken durende huwelijksreis stort prinses Máxima zich de komende maanden weer op het bestuderen van allerlei facetten van de Nederlandse samenleving. Om die reden zal zij voorlopig "met terughoudendheid" reageren op verzoeken voor openbare en officiële representatieve verplichtingen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag.

Máxima gaat zich de komende tijd richten op haar verdere kennismaking met Nederland. Daarbij gaat het om de verdere verbetering van de beheersing van het Nederlands en bestudeert zij onder meer specifieke kenmerken van ons land en hun historische achtergrond. De prinses zal besloten werkbezoeken afleggen en verschillende niet-officiële contacten met mensen uit de praktijk en generatiegenoten hebben, aldus de RVD in een verklaring.

Het verdere kennismakingsprogramma begint na de reis van kroonprins Willem-Alexander en Máxima aan de Nederlandse Antillen en Aruba in mei. De prinses zal Willem-Alexander nog wel vergezellen bij een aantal gelegenheden, onder meer in april tijdens een bezoek aan Ghana.

/DOSSIERMáxima