BAGDAD - Door een explosie is zondag in de Iraakse hoofdstad Bagdad een Amerikaanse militair om het leven gekomen en raakten drie anderen gewond. Bij een vuurgevecht later op de plaats van het incident kwamen vermoedelijk enkele kinderen om het leven. Dat maakte woordvoerder James Hutton van de Amerikaanse strijdkrachten bekend.

De militairen reden in een konvooi toen een bom langs de weg ontplofte. De wagen (een Humvee) van de slachtoffers bleef achter. Toen andere militairen het voertuig later probeerden op te halen, werden ze vanaf omliggende daken onder vuur genomen. Bij de daarop volgende schietpartij kwamen de kinderen, die de kapotte Humvee plunderden, om het leven.

Niet bekend is hoeveel kinderen om zijn gekomen, omdat de lichamen volgens de Amerikaanse woordvoerder snel werden verwijderd door de Irakezen. Getuigen verklaarden echter dat de Amerikanen na de bomaanslag in het wilde weg begonnen te schieten. Daardoor zijn zeker vier Irakezen omgekomen en acht gewond geraakt, aldus de getuigen.

Ook in de noordelijke stad Mosul was het onrustig. Daar werd in het centrum een opstandeling neergeschoten die het vuur opende op een Amerikaanse konvooi. Eerder op de dag waren raketten afgeschoten op een ziekenhuis, een faciliteit van de politie en een hotel. Daarbij kwamen volgens de politie vier mensen om en raakten dertien personen gewond.

Spanje

Spaanse militairen hebben zondag in de Iraakse stad Diwaniya twee Irakezen doodgeschoten. Dat meldde de website van de Spaanse krant El Mundo. De Irakezen vielen met automatische geweren drie Spaanse pantservoertuigen aan. Aan Spaanse zijde raakte volgens de krant niemand gewond.