AMBON - In Ambon, de provinciehoofdstad van de Indonesische Molukken, zijn zondag zeker acht doden en zestig gewonden gevallen bij gevechten tussen christenen en moslims. De strijdende partijen staken gebouwen in brand, waaronder een VN-kantoor. Dit hebben getuigen gemeld.

Zeven van de doden zijn gestorven aan schotwonden, zei personeel van ziekenhuizen. De achtste werd een hartaanval fataal. Het zijn de ergste gevechten sinds begin 2003 een vredesakkoord werd gesloten. Dat akkoord maakte een einde aan meer dan twee jaar geweld tussen christenen en moslims, dat meer dan 5000 mensen het leven kostte.

Wat de aanleiding is tot de gevechten, is nog niet duidelijk. Zondag is het 54 jaar geleden dat voorstanders van onafhankelijkheid de Republiek der Vrije Zuid-Molukken (RMS) uitriepen. De hoofdzakelijk christelijke deelnemers aan een optocht ter gelegenheid daarvan zouden moslims hebben uitgescholden en met stenen hebben gegooid.

Zowel in het christelijke als in het moslimdeel van de stad ontvluchtten veel mensen hun huizen uit vrees voor nog meer geweld.