LONDEN - De Britse premier Blair heeft nog heel wat overredingskracht nodig om de Britten zo ver te krijgen dat zij voor de nieuwe Europese grondwet stemmen. Blair kondigde vorige week een referendum over de constitutie aan, maar ook uit de jongste peilingen blijken weinig Britten voor een Europese grondwet te voelen.

Uit een onderzoek voor een Britse stichting dat zondag werd gepubliceerd, blijkt dat 68 procent van de Britten tegen de grondwet is en 21 procent voor. Tijdens een vergelijkbare enquête voor de krant News Of The World zei 25 procent dat Londen de constitutie moet steunen. Een grote meerderheid van 55 procent is tegen de stap, terwijl 19 procent nog weifelt. Van de ondervraagden vindt 51 procent het niet nodig dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie treedt, mocht de grondwet niet de steun van de Britse bevolking krijgen.

In de zondagskrant The Observer stelde de Britse Europees commissaris Patten dat de positie van Groot-Brittannië binnen de EU onhoudbaar wordt als de bevolking de grondwet afwijst.