HILVERSUM - Jeugdzorg Nederland luidt de noodklok over de ongeveer achthonderd jongeren die in afwachting van psychiatrische hulp in de gevangenis moeten blijven. "Wij kunnen niet meer de verantwoordelijkheid nemen voor het verblijf van kinderen in jeugdgevangenissen", zei W. Janssen zaterdag in het EO-tv-programma Knevel op Zaterdag.

De woordvoerder deed een klemmend beroep op staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) om maatregelen te nemen, zodat de kinderen snel een behandelplek in de jeugdpsychiatrie kunnen krijgen. Als ze in de gevangenis verblijven, wenst niemand nog verantwoordelijkheid voor hen te nemen, aldus Janssen. Die uitte de noodkreet, nadat in de tv-uitzending het relaas was getoond van een veertienjarig meisje dat in afwachting van de juiste behandeling in een justitiele inrichting zelfmoord pleegde.

Van de afgelopen week aangenomen Wet op de Jeugdzorg verwacht Janssen weinig, omdat volgens Jeugdzorg Nederland psychiatrische hulp voor kinderen onvoldoende blijft geregeld.